GaduGadu2023

O wszystkim co związane ogólnie ze Szwecją

Re: GaduGadu2020

Postprzez Rem » 22 cze 2020, o 21:53

Fajne te zdjęcia chociaż ciężko to ogarnąć bo u niektórych są kwiatki a u niektórych już widać owoce.
Rem

Postprzez lordblueberry » 23 cze 2020, o 08:26

Rem napisał(a):Fajne te zdjęcia chociaż ciężko to ogarnąć bo u niektórych są kwiatki a u niektórych już widać owoce.

Klikasz zdjęcie na instagramie i patrzysz kiedy zostało zrobione (pod każdym zdjęciem jest data) ;)
lordblueberry

Postprzez qwerty63 » 23 cze 2020, o 17:39

Z ostatniej chwili (sprzed pol godz) https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=7501425 Tajlandia jednak wypuszcza ludzi do zbiorów. Może ich będzie mniej ale jednak będą. Kasa musi się zgadzać ;)
qwerty63
Administrator

Postprzez Rem » 23 cze 2020, o 20:48

A miało być tak pięknie
Rem

Postprzez RobertR » 23 cze 2020, o 23:12

Potrzebni niewolnicy, żeby Szwedzi mogli spokojnie głosić swoje "postępowe" brednie
RobertR

Postprzez Rem » 24 cze 2020, o 06:55

Idąc tym tropem możemy powiedzieć że każdy z nas jest niewolnikiem.No może nie licząc jednego Pana.
Lordzie wiem że widać daty na zdjęciach, ale na jednych z tego samego dnia są kwiatki a na innych już owoce.Szukałem nawet miejscowości skąd pochodzi prawdopodobnie zdjęcie, ale sytuacja wygląda podobnie. Jak ktoś ma jakieś informacje zdjęcia to chętnie poczytam.
Rem

Postprzez RobertR » 24 cze 2020, o 07:56

Rem - Nie wiem gdzie pracujesz, ale w Polsce nie spotkałem się z takimi warunkami pracy - 15 godzin dziennie przez 7 dni w tygodniu ( a pracodawcy Polsce umieją wykorzystać pracownika) nie ma tego w całej Europie, z jednym wyjątkiem.
RobertR

Postprzez Rem » 24 cze 2020, o 09:13

Tyle ze ich praca rożni się od np mojej bo ja zbieram, a oni się kręcą.Przypuszczam ze tyle co ja zbieram ,przeciętnie potrzeba 4-5 tajów.Widuje ich często(zresztą bylem w tajlandii kilkakrotnie i znam ten kraj) i widzę ich ,,plony.Natomiast w ostatnich latach finansowo wychodzą dużo lepiej od przeciętnego Polaka bo maja zapewnione całkiem niezłe wynagrodzenie podstawowe plus premie.Nawet podatek płacą u siebie a nie w Szwecji.Polacy natomiast często wracali ostatnio na zero.W Polsce mam własną działalność i wyjazd do Szwecji jest dla mnie całkiem nieopłacalny.Zakładam panele fotowoltaiczne.Ale lubię nawiać trochę od opałów zrobić przerwę urlopowa wszystkim,posiedzieć w samotności i spokoju i co najważniejsze schudnąć oraz uciec gdzie malina rośnie przed przyjazdem teściowej.
Rem

Postprzez RobertR » 24 cze 2020, o 10:50

Polacy jadą indywidualnie, jak chcą zarobić więcej to więcej pracują - nasz wybór. Ja jadę zarobić, ale też odpocząć psychicznie, poprawić kondycje, zrzucić zimową nadwagę i co bardzo lubię, łowić ryby i zbierać grzyby (przydałby się temat: ryby, grzyby). Jak pada mogę pospać dłużej, jak są upały mogę poopalać się na słońcu i kąpać w jeziorze, a jak znajdę piękną miejscówkę hjortronu to zbierać do oporu. Żeby być bardziej niezależnym i wolnym kupiłem na takie wypady samochód kempingowy (stary bo stary, ale jary). Natomiast ludzie sprowadzani np. z Tajlandii (za pośrednictwem państwa) pracują na jakąś tam umowę, na warunkach niedopuszczalnych w żadnym europejskim kraju, podzieleni na grupy (najczęściej w samochodzie) wynagrodzenie mają płacone dla całej grupy i jeżeli ktoś nie jest w stanie nazbierać tyle co inni jest "ponaglany" przez kolektyw, taka to motywacja rodem z komunizmu. Oni nie mają wyboru muszą pracować tyle ile wymaga pracodawca (bo nie przyjedzie w następnym roku) i jego koledzy z zespołu. Taka to jest różnica.
RobertR

Postprzez qwerty63 » 24 cze 2020, o 17:15

RobertR napisał(a):Potrzebni niewolnicy, żeby Szwedzi mogli spokojnie głosić swoje "postępowe" brednie

a przyznam że widziałem ostatnio zaskakująco dużo opinii szwedzkich zwykłych ludzi pod artykułami czy na fbookach - bardzo trzeźwo domagających się zagonienia nowoprzyjezdnych do takiej roboty albo 'niech zarobią na bilet do swojego kraju i nara', chyba już dużo osób zauważa że oni nie przyjechali żeby cokolwiek robić, nawet najprostsze prace, tylko żyć z zasiłków.

@Rem, co do zdjęć, to jest tak, że fakt, każdy może wrzucić dziś zdjęcie kwitnącej z dziś albo dojrzałej sprzed 3ch lat, i pojawią się dzisiaj, jednak jak jest czas kwitnięcia to zdecydowana większość jest kwitnącej i czasem nawet podpisanej że świeże zdjęcie, czasem można się tylko domyślać. Jak będzie czas dojrzewania to za pewnie te ok. 2 tygodnie większość będzie dojrzewającej. Także coś tam na pewno można wywnioskować, grunt to posortować nie po 'popularności' tylko dacie.
qwerty63
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprawy ogólne związane ze Szwecją