GaduGadu 2024

O wszystkim co związane ogólnie ze Szwecją

Re: GaduGadu 2024

Postprzez qwerty63 » 21 wrz 2024, o 23:19

Nie można powiedzieć żeby minął, dopiero wrzesień ;)
Z mojej strony, ilości generalnie oceniam na: marne. Hjortronu bardzo marnie, blåbäru zwłaszcza z początku sezonu dawało się znaleźć ładnie (ale tylko w niektórych rejonach), ale jak tylko pojawił się lingon to się na niego przerzuciłem. Ilości gorsze niż w poprzednim roku, nie mogę 100kg/dziennie osiągać co oznacza bardzo marne ilości, i tylko w niektórych rejonach. Zapewne są lub były miejsca z możliwością ładnego zbierania ale ja akurat nie trafiłem.
1200 Tajów w przypadku dobrego urodzaju pewnie byłoby niezauważalne/nieprzeszkadzające w zbieraniu, niestety przy takim urodzaju jak teraz - są bardzo uciążliwi (dużo terenu wyczyścili).
Ceny - malina była po 80-120, blåbär - 18-29, lingon - 16-21.
Oczekiwałem rekordowego sezonu i 0 Tajów, przez co się rozczarowałem, słaby urodzaj i Taje sprawiły że sezon oceniam przeciętnie. Nie licząc tego że przebywanie w lesie jest zawsze super i wynagradza wszystkie "rozczarowania" ;)
W ostatnio przeczytanym artykule dotyczącym zbierania było napisane że za rok nie wpuszczą Tajów, co wstępnie budzi moje wysokie oczekiwania co do następnego sezonu, który pewnie już będzie rekordowy ;)
Ale, nie uprzedzajmy...
*Aktualizacja*
od dziś, tj. 7.10 nie jest mi znany żaden aktywny skup lingonu, to może oznaczać koniec sezonu. Jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie :)
@Rem / @ktokolwiek kto był - napiszcie proszę może też jakieś podsumowanie/co ciekawego zauważyliście/doświadczyliście w tym sezonie?
qwerty63
Administrator

Poprzednia strona

Powrót do Sprawy ogólne związane ze Szwecją