Moroszka

Pozwolę sobie założyć temat odnoszący się do moroszki i wszystkiego, co z nią związane. (Obszar występowania, okres zbiorów, sposób zbierania, wskazówki itp)
Malina Moroszka (malina, jutron, hjortron) – gatunek rośliny zielnej z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Obecnie spotyka się również pod nazwą „maliny nordyckiej”.

Czym jest? - Moroszka to roślina wydająca owoce przypominające wyglądem naszą malinę. Tworzy kłącza, z których wyrastają dwuletnie pędy (w pierwszym roku płonne). Mają wys. 10–30 cm i są gołe (bez kolców i szczecinek). W trakcie dojrzewania owoc nabiera czerwonej barwy, z czasem staje się miękki, a barwa zmienia się na żółto-pomarańczową. Jest wtedy gotowy do zbioru.
Gdzie występuje? - Występuje głównie na terenach podmokłych. Bagna, torfowiska, podmokłe brzegi lasów i zagajniki, przy brzegach jezior.
Kiedy trwa sezon? - Czas trwania sezonu na moroszkę jest inny dla różnych rejonów. Zależnie od pogody może również w jednym roku wypaść w innym termonie niż drugim. Można przyjąć, że im dalej na północ, tym później sezon się rozpocznie. Uśredniając jednak można przyjąć, że zazwyczaj skupy ruszają na przełomie lipca i sierpnia i skupują moroszkę do drugiej połowy sierpnia. Może się zdarzyć, że skupy na południu ruszą już w połowie lipca, w innym sezonie z kolei trzeba czekać aż do sierpnia.
Jak zbierać? - Moroszkę zbieramy ręcznie do wiaderka. zbieramy sam owoc, bez szypułki, od której dojrzały owoc z łatwością odchodzi. Przed oddaniem do skupu należy wyczyścić urobek z pozostałości szypułek, łodyg, liści, igieł i innych niechcianych obiektów.
Malina Moroszka (malina, jutron, hjortron) – gatunek rośliny zielnej z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Obecnie spotyka się również pod nazwą „maliny nordyckiej”.

Czym jest? - Moroszka to roślina wydająca owoce przypominające wyglądem naszą malinę. Tworzy kłącza, z których wyrastają dwuletnie pędy (w pierwszym roku płonne). Mają wys. 10–30 cm i są gołe (bez kolców i szczecinek). W trakcie dojrzewania owoc nabiera czerwonej barwy, z czasem staje się miękki, a barwa zmienia się na żółto-pomarańczową. Jest wtedy gotowy do zbioru.
Gdzie występuje? - Występuje głównie na terenach podmokłych. Bagna, torfowiska, podmokłe brzegi lasów i zagajniki, przy brzegach jezior.
Kiedy trwa sezon? - Czas trwania sezonu na moroszkę jest inny dla różnych rejonów. Zależnie od pogody może również w jednym roku wypaść w innym termonie niż drugim. Można przyjąć, że im dalej na północ, tym później sezon się rozpocznie. Uśredniając jednak można przyjąć, że zazwyczaj skupy ruszają na przełomie lipca i sierpnia i skupują moroszkę do drugiej połowy sierpnia. Może się zdarzyć, że skupy na południu ruszą już w połowie lipca, w innym sezonie z kolei trzeba czekać aż do sierpnia.
Jak zbierać? - Moroszkę zbieramy ręcznie do wiaderka. zbieramy sam owoc, bez szypułki, od której dojrzały owoc z łatwością odchodzi. Przed oddaniem do skupu należy wyczyścić urobek z pozostałości szypułek, łodyg, liści, igieł i innych niechcianych obiektów.