Ja z Krakowa w różne miejsca, przez Sveg się nieraz przejeżdża

Z netem zależy od wielu rzeczy, słaba/niedopracowana antena w telefonie i można obserwować że 1 się łączy lepiej/częściej niż drugi. Różne rodzaje nadajników różnych operatorów w różnych lokalizacjach, i łączące się z nimi różne karty sim różnych operatorów w różnych telefonach, daje mnóstwo miejsca do niekompatybilności/niedoskonałosci.
2 lata temu miałem telefon z Chin z Lte i niezależnie od operatora internet Lte był tylko w dużych miastach. W miastach i przy głównych drogach był HSDPA, w wioskach i lasach był po Edge czyli w zasadzie brak. Wtedy nie wiedziałem, teraz wiem, że telefon nie obsługiwał pasma LTE B20 popularnego w Europie ale nie w Chinach, dziś mam telefon w wersji europejskiej i Telia łapie LTE prawie wszędzie. W roamingu różnie, polska karta może z znieznanych mi powodów dostać blokadę na transmisję danych i się nie będzie łączyć z netem (poza miastami gdzie dużo operatorów i raczej znajdzie się jakiś nieblokujący) albo będzie się łączyć na gorszych warunkach niż "swoja" sieć, także roamingu bym unikał w miarę możliwości.