Szwedzka nazwa borowików "Karljohanssvamp" wywodzi się od szwedzkiego króla Karola XIV Jana, pochodzącego z Francji i wielkiego propagatora grzybów w Szwecji. Pomimo wysiłków króla niechęć Skandynawów do spożywania grzybów nie została przełamana, dopiero w ostatnich latach pod wpływem emigrantów i mody kulinarnej zbieranie grzybów w Szwecji staje się bardziej popularne. Stosunek Lapończyków do jedzenia grzybów została ciekawie pokazana w rosyjskim filmie "Kukułka" (Kukuszka z 2002), moim zdaniem cały film jest godny obejrzenia.
Jeszcze jedno zdjęcie z borowikami ze Szwecji

Od lewej: Borowik sosnowy (szw.Rödbrun stensopp), Borowik szlachetny (szw.Karljohanssvamp), Borowik żółtopory (szw.Bittersopp) - niejadalny , powodujący lekkie zatrucia i Borowik ceglastopory (szw.Blodsopp) - smaczny, ale musi być poddany odpowiedniej "obróbce termicznej".
Jest jeszcze Borowik usiatkowany, wyglądem i smakiem podobny do Borowika szlachetnego i w zasadzie podczas zbiorów nie odróżniany.
Podczas zbiorów najlepiej unikajmy borowików o jasnych kapeluszach, gdyż są przeważnie niejadalne lub trujące