Borówka brusznica (borówka czerwona, borówka, szw. lingon) - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na niżu, jak i w górach. W większości kraju znana potocznie jako borówka, w niektórych rejonach Polski - jako gogodze.
Czym jest? - Jak sama nazwa wskazuje, jest gatunkiem borówki. W trakcie dojrzewania staje się czerwona, by osiągnąć ostatecznie bordowy kolor. W Szwecji bardzo pospolita.
Gdzie występuje? - Właściwie wszędzie, jednak zbiera się ją najczęściej w dobrze naświetlonych młodnikach i wycinkach. Bardzo lubi obficie owocować wokół pniaków po wyciętych drzewach. Często rośnie po sąsiedzku z jagodą, przez co trudno czasem uniknąć ich mieszania podczas zbiorów.
Kiedy trwa sezon? - Sezon na lingon zaczyna się na przełomie sierpnia i września i trwa zazwyczaj do przełomu września i października. Czasem skupy przyjmują ją nawet w drugiej połowie października. W przeciwieństwie do jagody dość dobrze znosi przymrozki, a co wytrwalsi zbieracze nieraz zbierają ją gdy leży już śnieg, co w północnej Szwecji może nastąpić już pod koniec września.
Jak zbierać? - Borówkę zbieramy bardzo podobnie jak jagodę - za pomocą legalnych w Szwecji zbieraczek. Owoce są jednak twarde i mogą "odpryskiwać" przez co trzeba zastosować nieco inną technikę prowadzenia maszynki. Ponadto w zbiorach często przeszkadzają kamienie i gałęzie. W przeciwieństwie do jagody nie puszcza tak łatwo soku, więc jej transport jest łatwiejszy i nie tracimy na wadze.
Jaka jest cena? - Jest niższa od ceny jagody. Zazwyczaj nie przekracza 10 kr za kilogram, choć nierzadko osiąga pułap ok 12 kr. Dolny pułap stanowi ok 6-7 kr. Zdarza się jednak, że potrafi zbliżyć się do 20 koron, jednak jest to rzadkość i nie należy się na to nastawiać.
Jak dużo zbieramy? - Zbiory powinny być większe niż w przypadku jagody. Jak zawsze decydującą rolę odgrywa urodzaj, doświadczenie, pracowitość i szczęście zbieracza. Zebranie kilkudziesięciu kg dziennie nie powinno stanowić problemu. W przypadku przyzwoitego urodzaju można przekroczyć 100 kg, a rekordziści potrafią przekroczyć 200 kg dziennie, jednak wymaga to dużej wprawy i znalezienia odpowiedniego miejsca.