
Lubię zbierać i konsumować grzyby, jeśli do tego dochodzi możliwość zarobienia na tym co lubię, to tym lepiej.
Co do kurek, jest wiele przepisów (jak dla każdych grzybów) ale moim zdaniem najprostszym i najsmaczniejszym jest: podsmażyć (właściwie poddusić gdyż puszczają dużo płynu) na maśle (w warunkach polowych z braku masła może być ostatecznie w niewielkiej ilości olej) do miękkości ( dość krótko, zbyt długie gotowanie spowoduje, że staną się twarde) posolić (w niektórych przepisach - też popieprzyć, ja nie stosuję pieprzu - przecież to "pieprznik") i śmietana, im tłustsza tym lepsza (ja stosuję słodką), śmietana to główny sekret (nośnik) smaku. Można dodać: cebulę, czosnek,natkę pietruszki czy koperek ale moim zdaniem do kurek jest to zbędne. Jak pisałem wcześniej podobny przepis zastosowałem do kolczaka obłączastego ( nieco dłużej podsmażałem) i był całkiem smaczny, a nie jestem zbyt wylewny w zachwalaniu

Można je też tak "męczyć" - https://youtu.be/v8B6JqqweEk - tylko po co,
ale tak zbierać to "ja" - https://youtu.be/fiBOHylrvjc